Hoogte
Min: CM
Max: CM
Enter
Diameter
Min: CM
Max: CM
Enter
Standplaats
Zoekresultaten voor ""
Geen producten gevonden...

Varen

De varen is één van de oudste plantensoorten die nu nog leeft. Van de varen zijn veel verschillende soorten bekend. Met name in de jaren ’50 was de varen populair als kamerplant. Helaas kan de plant niet goed tegen droge lucht en was de opkomst van de verwarming minder gunstig voor zijn bestaan. Van origine is de varen een waterplant, maar de plant is miljoenen jaren geleden overgestapt naar het land. Toch houdt de varen nog steeds van een lichtvochtige grond en groeit hij het best bij een hogere luchtvochtigheid.

Herkomst Oceanië, Zuidoost-Azië Waterbehoefte Redelijk veel water nodig, in licht vochtige grond op z'n best
Standplaats Kan goed tegen licht Voeding Niet noodzakelijk
Verzorging Iets meer werk dan de meeste andere planten Giftig Er bestaan soorten die giftig kunnen zijn, maar de meeste zijn dit niet
Varen water geven
Watergift

Bij het verzorgen van de varen komt iets meer werk kijken dan bij veel andere planten. De varen is op z’n best als hij in een licht vochtige grond staat, waardoor de plant dus regelmatig water nodig heeft. Om deze grond licht vochtig te houden is het soms nodig om 2 tot 3 keer per week een scheutje water toe te dienen. Let er wel op dat de grond niet te vochtig wordt. Wanneer de grond te vochtig wordt of als er een laagje water in de pot komt te staan, kan dit leiden tot wortelrot. Om wortelrot te voorkomen kunt u het best de bovenkant van de aarde een beetje op laten drogen. Als u voelt dat deze weer droog wordt, kunt u gerust weer een beetje water geven.

De varen houdt van een hoge luchtvochtigheid en het helpt dan ook om (met name in de winter) de bladeren van de plant soms licht te besproeien. 

Snoeien

Het snoeien is bij de varen niet snel nodig. De plant groeit relatief langzaam en daarom is snoeien niet noodzakelijk. Mocht u de plant te groot vinden worden kunt u de plant gerust snoeien op de plek waar u wilt. Doe dit bij voorkeur in de lente. De plant kan hier namelijk het best van herstellen. De varen heeft veel bladeren en het kan dus zijn dat er soms verkleurde bladeren tussen zitten. U kunt deze bladeren rustig weghalen.

Standplaats varen
Licht en warmte

Van nature groeit de varen dicht bij de bodem in het regenwoud. Hier komt vrijwel geen directe zon door, omdat de grotere bomen eromheen dit tegenhouden. In de woonkamer is het dan ook verstandig om deze plant op een plekje te geven waar hij geen direct zonlicht krijgt.

De varen heeft een hogere luchtvochtigheid nodig dan de meeste planten. Het is dan ook af te raden om de plant in de buurt van een verwarming te zetten. In de winter is het aan te raden om de varen in een iets koelere kamer te zetten waar de verwarming minder vaak aan staat. 

Varen verpotten
Verpotten

De varen groeit vrij langzaam, dus de plant verpotten hoeft niet zo snel. Mocht u dit toch willen doen, doe dit dan direct na aankoop of in de lente of zomer. Vaak is eens per drie jaar verpotten al voldoende.

Stekken

Een varen stekken is erg lastig, maar kan wel. Bij de varen soorten waar de bladeren niet allemaal uit hetzelfde punt groeien gaat dit het makkelijkst. U kunt de kluit van de varen gewoon uit elkaar scheuren. Vaak is te voelen welke delen bij elkaar horen. Als u dit heeft gedaan kunt u de verschillende delen weer in verschillende potten zetten en aanvullen met universele potgrond. Houd ook deze grond licht vochtig en geef de planten de eerste weken na het scheuren een extra spraybeurt.

Bij de varens waarvan de bladeren wel uit hetzelfde punt groeien kunt u de varen alleen stekken via de ‘sporen’. Dit is een erg lastig proces en is dan ook af te raden.  

Voeding varen
Voeding

Voeding toedienen is bij de varen niet noodzakelijk. Mocht u dit toch willen doen, doe dit dan in de lente of zomer. Het is aan te raden om in dit geval de dosering te halveren om te voorkomen dat u te veel voeding toedient. Te veel voeding kan schadelijk zijn voor de plant. 

Ziektes en ongedierte
Ziekte

De varen heeft niet snel last van ziektes. Mochten toch ziektes voorkomen kunt u deze op de gebruikelijke manier bestrijden.

Giftig

Er zijn varen soorten die giftig kunnen zijn, maar de meeste zijn dit niet.

Krulvaren

De krulvaren is een weelderige, groene kamerplant met luchtzuiverend blad. De plant staat ook wel bekend als de mooiste varen die u als kamerplant kan houden. Dit komt door zijn gekrulde bladervorm, dat zorgt voor een sierlijke uitstraling. Daarnaast blijft de plant het hele jaar een heldergroene kleur houden. De krulvaren is ook beter bestendig tegen zon dan andere varens.

 
Humata Teyermanii

De Humata Tyermannii is een prachtige aanwinst voor uw kamer. De varen heeft een prachtig fijne, dubbel geveerde bladeren die een mooie glans achterlaten. Naast dat je de plant neer kan zetten in een pot, kunt u de Humata Tyermannii ook ophangen. Doordat de blaadjes op hazepoten lijken, wordt de Humata Tyermannii ook wel de Hazepootvaren genoemd.

Asparagus Meyeri

De Asparagus Meyeri is een varen met een zacht uiterlijk. Maar laat u hierdoor niet afleiden, want de plant heeft scherpe stekels aan de stam. De Asparagus Meyeri is een varensoort, omdat de plant gevederde bladeren heeft. Door zijn mooie uitstraling is de Asparagus Meyeri een echte blikvanger in uw kamer.

Polystichum Polyblepharum

Deze varensoort wordt in Nederland ook wel Niervaren of Glansschildvaren genoemd. Door zijn mooie, heldergroene kleur en glanzende blad is de plant een schitterend decoratiestuk in uw interieur. De plant is makkelijk te onderhouden en overleeft de winters eenvoudig. Zet de plant wel op een plekje in de schaduw of halfschaduw. Daar staat hij het liefst.